Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat la RFI că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu este altceva decât un mecanism de intimidare și persecuție a magistraților incomozi.

Din punctul de vedere al actualului ministru al Justiției, SIIJ este o „anomalie juridică”. El explică aceasta prin problemele de structură referitoare la această instituție. Mai mult, Ion afirmă că SIIJ a fost de o „ineficiență totală”.

„Unul dintre lucrurile cele mai grave care au fost făcute prin modificările Iordache la legile justiţiei a fost înfiinţarea acestei Secţii Speciale. A reprezentat de la bun început o anomalie juridică. Există multe probleme de structură referitoare la această secţie. Şi, până la urmă, avem un bilanţ ruşinos, tragem linie după peste doi ani de zile de activitate şi vedem că ceea ce ar fi putut face bine, poate, această secţie, nu prea s-a întâmplat. A fost o ineficienţă totală, nici un caz de corupţie depistat, scurgeri de informaţii, cazuri aproape scandaloase care au făcut titluri de presă în privinţa Secţiei Speciale. Deci, (…) a reprezentat un mecanism gândit de Liviu Dragnea şi împins de ceilalţi parlamentari PSD de atunci – Florin Iordache, Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea, menit să intimideze şi să persecute magistraţii incomozi, cei care aveau curaj să-şi exprime punctele de vedere. Şi, pe de altă parte, am văzut clar că a fost gândit ca un mecanism ineficient, dacă ne gândim la faptul că ar fi trebuit chiar să se ocupe de cazurile într-adevăr reale şi importante în zona magistraturii, a cazurile de încălcare a legii penale în zona magistraturii”, a declarat Stelian Ion, la RFI.

Ministrul Justiției a acuzat o parte din magistrații CSM de faptul că au „considerat că, odată cu desfiinţarea, ar trebui să existe nişte imunităţi”. Așa explică Stelian Ion avizul negativ dat de CSM săptămâna trecută.

„CSM a dat aviz negativ la înfiinţarea Secţiei Speciale şi acum dă aviz negativ la desfiinţare (…). Explicaţia mea este aceea că o parte a magistraţilor din CSM şi evident o parte a magistraţilor din ţară, eu spun că o mai mică parte, au considerat că ar trebui, odată cu desfiinţarea Secţiei Speciale, să existe nişte imunităţi suplimentare pentru magistraţi, cu care eu personal nu sunt de acord. Consider că nu sunt necesare acum imunităţi pentru magistraţi, dacă avem în vedere egalitatea în faţa legii, dacă avem în vedere faptul că există anumite imunităţi asemănătoare celor pentru parlamentari şi anume la percheziţie, arestare, reţinere, există încuviinţarea CSM, secţiilor din cadrul CSM”, a mai spus ministrul Justiţiei.

În ce privește chestiunea sporurilor pentru magistrați, Stelian Ion a declarat că va desemna „pe cineva din minister în grupul de lucru care există la Ministerul Muncii, pentru a discuta aplicat și despre situația magistraților”.

„Există o lege, nu se poate depăși 30% din aceste venituri pentru a calcula sporurile, deci sporurile nu pot depăși 30%, însă acestea sunt probleme de comunicare. Ce-mi doresc eu și voi face chiar în ziua de astăzi este să desemnez pe cineva din minister în grupul de lucru care există la Ministerul Muncii, pentru a discuta aplicat și despre situația magistraților, pentru a fi acolo în acel grup de lucru cineva care cunoaște aceste aspecte și care ar putea avea un rol foarte bun în cadrul acelor discuții. (…) Cred că discuția referitoare la sporuri trebuie purtată în termeni generali, raportat la cum au fost construite aceste sporuri, nu cu privire la magistrați, cu privire la toate categoriile, pentru că dacă scotocim, putem găsi situații foarte ciudate cu privire la toate categoriile profesionale. N-aș vrea să ne blocăm în discuții pe magistrați, pentru că e o chestiune care trebuie abordată general”, a mai spus ministrul Justiției la RFI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *