Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție ar fi fost ”foarte greu de argumentat”, dacă această instituție ar fi fost eficientă. O spune chiar Ministrul Justiției, Stelian Ion, într-o declarație făcută în această dimineață dimineață, la RFI. Mai mult decât atât, ministrul spune anchetele cu magistrați nu vor fi întârziate de transferul dosarelor către parchetele care le vor soluționa pentru că acest lucru se va face ”foarte rapid”, în termen de maximum 5 zile din momentul în care secția va deveni nefuncțională.

”Aproape 6000 de dosare nesoluționate care se vor trimite la parchetele specializate, dacă e vorba de corupție la DNA, dacă e crimă organizată DIICOT și pentru celelalte la alte parchete. În termen de 5 zile vor fi trimise toate, se va face totul foarte rapid”, a afirmat Stelian Ion.

Potrivit ministrului Justiței, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat dovadă de dublu standard atunci când a dat aviz negativ la înființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) și când, ulterior, a dat aviz negativ și la desființarea secției: “Un dublu standard este la CSM, când a dat aviz negativ la înființarea SIIJ și a dat aviz negativ și la desființarea secției (…) Nu sunt necesare acum imunități pentru magistrați”.

În context, Stelian Ion a precizat că a fost deschis la dialog cu președintele CSM, Bogdan Mateescu, menționând însă că nu s-a ajuns la un rezultat concret pentru identificarea unor garanții pentru magistrați.

“CSM nu a dat acest aviz cu o largă majoritate, a fost un vot de 11 la 8, o parte are o opinie, altă parte are altă opinie, am discutat cu președintele CSM niște variante de posibile garanții, dar nu s-a ajuns la nu rezultat concret. (…) Am avut toată deschiderea de a identifica aceste garanții și voi avea și pe viitor deschiderea către dialog. În ciuda unor asperități voi face tot posibilul să avem o bună colaborare”, a arătat ministrul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *